Wat is houtworm?

Houtworm is een verzamelnaam voor alle hout etende larven, ook wel drooghoutboorders genoemd. Onder deze drooghoutboorders vallen de larven van de gewone houtwormkever (alias doodskloppertje of kleine klopkever), grote houtwormkever (alias bonte knaagkever of klopkever) en spinthoutkever. Ook de larven van de huisboktor verstaan wij hieronder. Al deze larven voeden zich met het hout van uw vloer, dak of trap. Jarenlang boren zij lange gangen in het hout, zodat er uiteindelijk grote structurele schade kan ontstaan aan uw woning of bedrijfspand.

Het gevaar van houtworm

Houtworm is niet makkelijk te zien. De larven kunnen ongestoord hun gang gaan en hollen hele houten constructies uit, zonder dat u daar weet van heeft. Afhankelijk van de houtworm, duurt het 3 tot 12 jaar voordat de larve zich gaat verpoppen en stopt met knagen. Eenmaal verpopt tot kevers verlaat de houtworm het hout. Op dat moment ziet u pas bewijsmateriaal in de vorm van uitvliegopeningen. De kleine, ronde gaatjes in het hout zijn duidelijk te zien. Helaas betekenen deze gaatjes niet dat de houtworm weg is. Er kunnen nog tientallen larven aanwezig zijn. Bovendien gebruikt de volwassen kever het hout vaak om nieuwe eitjes in te leggen, waarna de hele cyclus opnieuw begint. 

Uitvliegopeningen houtworm
Gratis houtworm inspectie

Houtworm vaststellen

Kleine ronde uitvliegopeningen zijn een duidelijke aanwijzing voor houtworm. Meestal zijn er op dat moment nog vele larven actief. Soms is dat te zien aan vers boormeel onder het hout. Boormeel is een hoopje lichtgekleurd houtstof, vaak in de vorm van een kegel. Slechts sporadisch is de kleine witte worm zelf zichtbaar. Heeft u een vermoeden van houtworm bij u op zolder, in de kelder of ergens anders in huis, dan kunt u er het beste meteen een expert bij halen.

Stop Houtworm Totaal kan, middels een gratis houtworm inspectie in Groningen, Friesland of Drenthe, snel de houtworm vaststellen en brengt een duidelijke offerte uit voor de houtwormbestrijding. Naast het bestrijden van houtworm zijn wij erkend zwambestrijding bedrijf.

Houtworm bestrijden

Houtworm bestrijden is geen klusje om zelf te doen. De juiste insecticide is alleen voor professioneel gebruik verkrijgbaar en mag uitsluitend door een gecertificeerd bestrijder worden aangebracht. Met beschermende kleding aan, verstuift de bestrijder zorgvuldig het bestrijdingsmiddel over het hout. Het houtworm bestrijdingsmiddel doodt de aanwezige houtworm en voorkomt jarenlang de komst van nieuwe kevers die in het hout eitjes willen leggen. 

Na de behandeling moet de ruimte goed geventileerd worden. Omdat wij het nieuwste, meest efficiënte en minst milieubelastende middel op de markt gebruiken, kunt u de behandelde ruimte al na enkele uren weer betreden. Stop Houtworm Totaal werkt snel en netjes en informeert u vooraf duidelijk over de kosten en de procedure! Stop Houtworm Totaal is een label van Delifence uit Roden. Naast houtwormbestrijding zijn wij tevens erkend zwambestrijding bedrijf.